Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Den åldrande familjen: om vuxna barn och deras hjälpbehövande föräldrar
Isbn: 978-91-4402-166-9
Förlag: Studentlitteratur
Kategori:
Samhälle & politik Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: november 2011

E-bok

Den åldrande familjen: om vuxna barn och deras hjälpbehövande föräldrar

Frågorna om vem som skall bidra med stöd och omvårdnad till hjälpbehövande äldre personer och i vilka former som detta skall utföras angår oss alla. Sett ur ett samhällsperspektiv är omsorgsfrågorna speciellt brännbara i tider av ekonomisk åtstramning då besparingar görs inom de offentliga verksamheterna.

I denna bok behandlas situationen att vara ett vuxet barn till en hjälpbehövande förälder. Omsorgsbegreppet problematiseras och tidigare forskning inom området presenteras. Den centrala frågeställning som innehållet i boken söker besvara är om skillnader i människors livsvillkor och levnadssätt påverkar inställningen till, viljan och möjligheterna att ge hjälp och stöd till närstående. Utifrån en livsformsstudie som grundar sig på den danske etnologen Tomas Højrups livsformsbegrepp har tre skilda förhållningssätt till en förälder med hjälpbehov kunnat identifieras. Detta synliggörande av de tre skilda kulturer som livsformerna utgör och denna nya förståelse av vuxna barns förhållningssätt till hjälpbehövande föräldrar kan ligga till grund för nytänkande inom äldreomsorgens område.

Boken riktar sig speciellt till dem som är yrkesverksamma eller utbildar sig inom områden som social omsorg, vårdvetenskap och gerontologi, men vänder sig även till dem som är allmänt intresserade av åldrandets villkor och aktuella samhällsfrågor.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone