Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Det nya sjukhuset
Isbn: 978-91-8879-995-1
Förlag: Lava förlag
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: mars 2019

E-bok

Det nya sjukhuset

Du kommer aldrig att se på sjukvården på samma sätt efter att du läst den här romanen.

På Det Nya Sjukhuset pågår märkliga ting. Sjukvården bedrivs med nya styrsystem, värdebaserad vård, med en helt ny organisation. Chefer utan sjukvårdskunskaper har fokus på patientflöden och pengar. Konsulter skär guld och filosofer träffar patienter. Det finns ständiga ekonomiska problem överallt, och patienterna ligger i drivor på akutmottagningen, åldringar inte minst.

Läkaren Henrik Borg är 45 år, funderar på om han håller på att bli utbränd och försöker starta forskningsprojekt om placebo som är svåra att finansiera. Han är barnlös och frånskild och bor i en ombyggd kolonistuga i närheten av sjukhuset.

Lektor Lasse Lindman är genetiker och 6-barnspappa boende i Bromma och forskar på intelligenta möss och intresserar sig för hur deras hjärnor kan påverkas på olika sätt, så att somliga möss blir alkoholiserade, andra förälskade och han tar till okonventionella metoder för att skaffa fram pengar till den kostsamma forskningen, vilka involverar Shakespeare. Lindman har utläggningar om mössens språk och hjärnor och hur dessa möss humaniserats genom genförändringar som går i arv hos dem.

En oanat intelligent mus intresserar sig för doktor Borg, en skenande städrobot, Laban, jobbar i hemlighet med aktiv dödshjälp och en stundande musrevolution hotar sjukhusets existens. Författaren Johan Frostegård är professor i medicin samt överläkare, vid Karolinska Institutet och har tidigare gett ut två romaner och flertalet fackböcker med evolution som ämne.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone