Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Historisk värmländsk mat Äldre recept anpassade till dagens kök och råvaror
Isbn: 978-91-8901-979-9
Förlag: Votum Förlag
Kategori:
Matlagning, mat & dryck Historia Kulturhistoria
Tillgänglig sedan: september 2022

E-bok

Historisk värmländsk mat Äldre recept anpassade till dagens kök och råvaror

Historisk värmländsk mat bjuds läsaren på en mängd originalrecept, hämtade från de finaste herrgårdsmiljöer och de enklaste kolarkojor. Här finns både kända och okända rätter och bakverk; ostpostejer från Sunne prästgård, citronstjärnor från Nancy Enwalls husmodersskola i Karlstad, risgrynskaka med lingongrädde från Selma Lagerlöfs Mårbacka och förstås även klassiker som nävgröt, klengås och kolbulle. Alla recept presenteras i ursprunglig form, jämte moderna översättningar anpassade till dagens måttenheter, råvaror och köksutrustning. Urvalet är gjort med tanke på vilka rätter och bakverk som känns lockande att pröva idag; en riktig receptskatt som bara väntar på att användas!

Den färdiga boken är resultatet av många års letande i privata receptböcker och olika arkiv, och oräkneliga försök med att provlaga och provbaka de (ibland) ganska svårtolkade originalanteckningarna. Förutom recepten presenteras också en del kuriosa om värmländsk mathistoria. Boken är vackert illustrerad med inspirerande bilder på maträtter och bakverk i historiska miljöer.

--- 

Sara Bodin Olsson är bebyggelseantikvarie, arkeolog och caféinnehavare. Intresset för lokal historia, mat och bak förenas i drömprojektet Historisk Värmländsk Mat, där hon gjort en djupdykning i privata receptböcker och olika arkiv.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone